Kainuun työttömyys on jo lähellä koronakriisiä edeltävää tasoa: avoimia työpaikkoja ilmoitettiin jälleen ennätysmäärä

Kainuu ui vastavirtaan työttömyystilastoissa. Kainuussa työttömyysprosentit lähenevät koronakriisiä edeltävää tasoa, kun muualla maassa on vielä matkaa kurottavana.

Kotimaa
Hyrynsalmen keskustassa ei ole ruuhkaa.
Hyrynsalmella työttömiä työnhakijoita oli 12,8 prosenttia huhtikuussa. Kuva Hyrynsalmelta toukokuun keskivaiheilta. Jarmo Nuotio / Yle

Kainuun työttömyys on nyt lähellä koronakriisiä edeltävää tasoa. Kainuussa oli huhtikuun lopussa 3 521 työtöntä työnhakijaa, mikä on noin kolmannes eli 1 602 henkeä vähemmän kuin vuotta aiemmin koronakriisin alkuvaiheessa.

Huhtikuussa jatkettiin myös ennätysten rikkomista, kun TE-toimistoon ilmoitettiin uusia avoimia työpaikkoja enemmän kuin kertaakaan aiemmin. Edellinen ennätys tehtiin vasta helmikuussa.

Huhtikuun aikana uusia avoimia työpaikkoja ilmoitettiin yhteensä 1 269. Tämä on 41 prosenttia enemmän kuin vuotta aikaisemmin. Tilastoa on pidetty vuodesta 2006.

Kainuussa eri tilanne kuin muualla maassa

Huhtikuussa Kainuun työttömyys pieneni 31 prosenttia vuoden takaisesta ja kasvoi kolme prosenttia kahden vuoden takaisesta.

Kainuun työttömyys on muusta maasta poiketen lähellä poikkeusaikaa edeltävää tasoa. Vuoden 2019 huhtikuun loppuun verrattuna työttömiä oli 115 enemmän. Koko maassa työttömyys pieneni vuoden takaisesta 26 prosenttia ja kasvoi kahden vuoden takaisesta 39 prosenttia.

Työttömien työnhakijoiden osuus työvoimasta oli Kainuussa kuun lopussa 11,4 prosenttia eli 4,8 prosenttiyksikköä edellisvuotta vähemmän. Osuus oli Kainuuta pienempi viidellä Ely-alueella. Koko maassa se oli 12,1 prosenttia, vähennystä vuoden takaiseen on 4,4 prosenttiyksikköä.

Pitkäaikaistyöttömyys on ollut korona-aikana kasvussa ja pitkäaikaistyöttömiä oli huhtikuun lopussa 853. Tämä on 34 prosenttia vuoden takaista enemmän eli 216 pitkäaikaistyötöntä.

Lisää Kainuun uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.