Yhä useampi poimii makua ja vitamiineja kotipihalta tai lähimetsästä: villiyrteistä saa lisuketta ruokapöytään

Kasveja voi hyödyntää vaikkapa mausteena, siirappina tai salaateissa ja mehuissa sekä ihovoiteina. Kasveilla voi olla myös yllättäviä hyvinvointivaikutuksia. Poimulehti tunnetaan naisten yrttinä ja nokkonen taas voi kiinnostaa miehiä.

Luonnontuoteneuvoja Annuka Ovaska kuivaa vuohenputket ja tekee niistä nokkosen, poimulehden ja kuusenkerkän kanssa "superjauheseoksen". Vuohenputki sopii myös salaattipohjaksi tai vaikka leivän päälle sellaisenaan. Kuva: Pirkko Kukko-Liedes / Yle

Monet kotipihankin kasvit soveltuvat hyvin vaikka ruokiin tai juomiin, ja niitä voi käyttää myös ihonhoitoon. Monissa kotoisissa kasveissa on paljon vitamiineja ja hivenaineita. Luonnontuoteneuvoja Annuka Ovaska kertoo, että esimerkiksi männyssä on C-vitamiinia kahdeksankertaisesti appelsiiniin verrattuna.

Annuka Ovaska suosittelee aloittamaan yrttien keräämisen varmasti tutuista kasveista, esimerkiksi nokkosesta ja voikukasta. Kumpaakin näistä yleisistä pihojen ja lähimaastojen kasveista voi hyödyntää monipuolisesti.

Voikukan lehdistä saa mehuja, hilloja ja siirappia, lehtiä voi käyttää salaattina ja varsi on vaihtoehto ruohosipulille, nupuista saa etikan avulla kapriksen korvikkeita ja juurenkin voi uuttaa.

Tuttuakin tutumman voikukan voi hyödyntää kokonaan. Salaattiin kannattaa valita pieniä, pyöreitä lehtiä. Isoksi ja sahalaitaisiksi kasvaneet lehdet voivat maistua turhan voimakkaalta. Kuva: Pirkko Kukko-Liedes / Yle

Nokkosta miehille, poimulehteä naisille?

Nokkonen on kotipihan pinaatti, ja senkin voi käyttää kokonaan. Nokkosella sanotaan olevan kiinnostavia vaikutuksia.

– Se on luonnon oma potenssilääke, Annuka Ovaska vinkkaa.

Naisille erityisen sopivana yrttinä pidetään poimulehteä. Ovaskan mukaan se voi helpottaa kuukautisvaivoihin, PMS-oireisiin ja vaihdevuosiin.

– Sanotaan, että vanhastakin naisesta tulee neito, kun hän nauttii poimulehteä.

Ovaska muistuttaa , että kasvien mahdollinen allergisoiva vaikutus kannattaa tarkistaa. Mielessä on pidettävä myös se, että jokamiehenoikeudet eivät kata kaikkea luonnontuotteiden keräilyä: esimerkiksi kuusen- tai männynkerkkiä ei saa mennä ottamaan ilman maanomistajan lupaa.

Luonnonyrttien kerääminen yleistyy Meri-Lapissakin, ja maastokursseille on tulijoita. Varsinkin Ylä-Lapissa on vireillä monia hankkeita luonnonyrttien hyödyntämiseksi. Ovaska toivoo, että myös Meri-Lapissa verkostoiduttaisiin ja kehiteltäisiin yrttien hyödyntämis- ja tuotteistamishankkeita.

Lisää yrttien keräämisestä voit saada kuuntelemalla jutun keruuretkestä:

https://areena.yle.fi/audio/1-50875357