Kalastajat sekosivat viime kesänä Hartaanselän lohiapajista, nyt kalakiistoja torjutaan Oulussa vuoropyynnillä

Rannalta ja veneestä pyytäjille on asetettu omat vuorokauden pituiset kalastusvuorot. Nillä pyritään välttämään viime kesänä roihahtaneet kalakiistat, kun kalastajat pakkautuivat lähinnä lohen perässä Oulujokisuun hyville saalispaikoille.

Kotimaa
Lohet hyppivät Merikosken alakanavassa
Oulujokisuun lohet houkuttelivat viime vuonna kalastajia Hartaanselän rannoille ja vesille, eikä ongelmiltakaan vältytty.Timo Nykyri / Yle

Viime kesänä Oulujoen suulla roihahtaneita kalastuskiistoja ehkäistään jatkossa vuoropyynnillä. Tiistaina 15.6. käyttöön otettu erityiskalastusalue rajoittuu Hartaanselkään, Merijalin ja Kuusisaaren rantaan ja läheisen Toivoniemen kärkeen.

Päivi Seeskorpi / Yle

Järjestelyn taustalla on viime kesän kalastusruuhkat ja -kiistat, kun kalastajat pakkautuivat hyville saalispaikoille. Isot lohet vetivät väkeä Oulun keskustan tuntumaan kauempaakin Suomesta, kertoo vapaaehtoinen kalastuksenvalvoja, Suomen vapaa-ajan kalastajien kalakummi Juha Syvärinen.

– Viime heinäkuun puolivälin jälkeen oli huono hetki, jos et sillalta nähnyt kymmentä lohta yhtä aikaa ilmassa niin onhan se selvä, että porukat liikkuu. Moni ajaa Tenollekin asti, eikä kilometriä ja kustannuksia lasketa.

Rannasta ja veneestä kalastajille on nyt annettu omat pyyntiaikansa. Rannalta kalastajien vuoro alkaa aina jokaisen kuukauden parittomana päivänä iltayhdeksältä. Pyyntiaikaa on vuorokausi, minkä jälkeen alkaa venekalastajien saman pituinen kalastusvuoro.

Hartaanselän alueella on myös muita rajoituksia esimerkiksi kalastustapoihin ja välineisiin liittyen.

Lisää Pohjois-Pohjanmaan uutisia Yle Areenassa. Kuuntele, katsele ja lue, mitä lähelläsi tapahtuu.