Kuivuus kutisti kauran ja verottaa viljasatoa – tältä näyttää nyt teiskolaisella luomukaurapellolla

Maanviljelijä Heikki Toijala viljelee perinteikästä Toijalan tilaa Tampereen Teiskossa. Pitkään jatkunut poutainen jakso heikentää satonäkymiä täälläkin. Toisaalta sää on harvemmin ihanteellinen, muistuttaa viljelijä.

Kotimaa
Luomukauran korsi viljelijän kädessä
Maanviljelijä Heikki Toijala näyttää videolla, miltä kaura näyttää kuivuuden jäljiltä. Toimittajana Kai Pohjanen, kuvaus ja editointi Marjut Suomi.Marjut Suomi / Yle

Toijalan tilalla Tampereen Teiskossa on viljelty jo 400 vuotta. Heikki Toijala on järjestyksessä 12. isäntä. Kuivia kesiä on toki ollut ennenkin, mutta tänä vuonna sadepilvet ovat todellakin kiertäneet tilan kaukaa.

– Täällä on satanut ehkä parikymmentä milliä kylvöjen jälkeen, juhannuksen alla. Kyllä se näkyy näissä kasvustoissa.

Toijalan mukaan luomukauran korren pitäisi olla 60–50-senttistä, mutta nyt mittaa on vain noin puolet siitä.

– Vaarana on, että tämä pakkotuleentuu eli jyvät kuivuvat kokoon ja jäävät pieniksi. Siitä ei saa oikein tehtyä ryyniä elintarvikekäyttöön.

Maanviljelijä Heikki Toijala seisoo lammaslaitumen laidassa
Heikki Toijalan mukaan syysviljat ovat selvinneet kuivuudesta ihan hyvin, koska niiden juuret ovat syvemmällä.Marjut Suomi / Yle

Tänä kesänä on puhuttu paljon kuivuudesta ja sen aiheuttamista ongelmista. Heikki Toijalan mukaan säässä on yleensä aina toivomisen varaa.

– Aina se kuivuus ja sateet tahtovat tulla väärään aikaan. Kun viime kesänä piti korjata satoa, satoi kauheasti.

Luonnonvarakeskus (Luke) arvioi heinäkuun satotilastossaan (siirryt toiseen palveluun), että viljasato on kymmenesosan keskimääräistä heikompi. Myös rypsillä, rapsilla ja härkäpavulla on alavireiset satonäkymät. Sen sijaan herneestä odotetaan yhtä hyvää satoa kuin viime vuonna. Tulossa voi olla jopa Suomen historian suurin hernesato.

Lammas katsoo kameraan kesäisellä niityllä
Lampaat hoitavat Toijalan tilan perinnebiotooppia.Marjut Suomi / Yle

Tästä jutusta voit lukea tuoreimmat tiedot koronavirustilanteesta Pirkanmaalla.

Lisää Pirkanmaan uutisia Yle Areenassa. Kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.