Kotimaan matkailu siivittää Jyväskylän hotelleja huippukesään, hotellinjohtajat: "Huikean hyvä", "Kyllähän se silti yllätti"

Sesonki on pidempi kuin viime kesänä, eikä ulkomaalaisten turistien kadolla ole Keski-Suomen majoitusliikkeille kovin suurta merkitystä. Näkymät syksyyn ovat sumuiset: hotellinjohtaja sanoo oppineensa, että liian optimistinen ei koronan kanssa kannata olla.

Kotimaa
Siivooja petaa sänkyä hotellihuoneessa.
Hotellisiivoojilla on riittänyt tänä kesänä töitä. Kuvituskuva.Yle / Juha-Petri Koponen

Jyväskylän hotelleilla on menossa erinomaisen vilkas matkailukesä. Kotimaisia yöpyjiä on liikkeellä sankoin joukoin, ja kuvasta pitkälti kadonneet ulkomaalaiset turistit eivät normaalistikaan ole Keski-Suomen majoitusliikkeissä kovin merkittävä asiakasryhmä.

– Kesä on ollut huikean hyvä. Kesäkuun alkupuolelta siitä saakka kun koululaisilla lomat alkoivat, on ollut kovasti kysyntää, kertoo Scandic Laajavuoren hotellinjohtaja Janne Pälvimäki.

Pälvimäki kertoo kuluvan, toisen koronakesän oleva edellistäkin parempi. Vuosi sitten huippusesonki painottui heinäkuulle, mutta nyt kaikki kesäkuukaudet ovat vilkkaita.

– Tiesimme kyllä ennakkoon, että ihmisiä riittää, mutta kyllähän se silti yllätti, miten kiireinen varsinkin heinäkuu on ollut, kertoo puolestaan Jyväskylän Paviljongin hotellinjohtaja Linda Rastela.

Syksyä kohti parasta toivoen

Kaikenlainen kotimaan matkailu elää koronan takia huippusuhdannetta, kun moni aristelee yhä ulkomaille matkustamista ja se on yhä tavallaista mutkallisempaa myös Euroopan sisällä.

Myös sillä on hotelleille merkitystä, että viime kesänä täysin koronakatkolla olleita tapahtumia järjestetään taas. Jyväskylässä isoina erottuvat kaksi viikkoa sitten järjestetty Suomipop-festivaali Lutakossa ja MM-ralli, joka koronan takia siirrettiin myöhempään syksyyn, syys–lokakuun taitteeseen.

Pian kesälomat päättyvät ja nyt hotelleja nyt täyttävät matkustajat palaavat arkeen. Syksyn näkymät ovat sumuiset, kun koronan ärhäkkä deltavariantti jyllää.

– Sen on tähän mennessä oppinut, että ei pidä olla liian optimistinen, kun monet asiat ovat meistä riippumattomia. Totta kai toivotaan, että rokotukset edistyvät ja tulee kutakuinkin normaali syksy, Rastela sanoo.

Lue lisää aiheesta:

Hotellien kesä Itä-Suomessa on niin hurja, että moni jää nuolemaan näppejään – "Kaikkien aikojen matkailukesä", iloitsee matkailujohtaja

Pirkanmaan hotelleissa tahkotaan nyt ennätyskesää – matkailijoita saapuu ympäri Suomea ja sesonki jatkuu koulujen alkuun asti